Přeskočit na obsah

Jak vyrobit ghí

Jak vyrobit Ghí nebo-li přepuštěné máslo

Chtěla jsem vyzkoušet nějaké recepty z ajurvédské kuchařky, ale zjistila jsem, že mi chybí základní surovina – ghí (ghee) nebo-li přepuštěné máslo. Můžete si ho koupit ve speciálním obchodě nebo si jej celkem jednoduše doma vyrobit.

Vzpomínám si, že přepuštěné máslo kdysi dělala i moje babička. Nevím, zda důvodem pro jeho výrobu a používání v kuchyni byly jeho pozitivní účinky na lidské zdraví, ale určitě tam hrála roli praktická stránka. Ghí je možné dlouhodobě skladovat a to dokonce i při pokojové teplotě, aniž by se zkazilo. Zároveň se zvyšuje jeho přepalovací bod, který je u klasického másla 150-180°C a u přepuštěného másla 200-250°C – což znamená, že se tak rychle nepřipaluje pokud ho použijete např. na smažení. Přepuštěním (někdy se také říká přečištěním) se odpaří z másla voda a oddělí bílkoviny (pěna).

Takto upravené máslo pak získá zcela jiné vlastnosti.

Já jsem své první Ghí připravila takto:

Připravila jsem si máslo a pomůcky, které budu při výrobě potřebovat.

 

2 x 200 gramové máslo          2014-07-02 16.04.50

Hrnec

Lžíci

Kovový cedník

Plátýnko

Sklenici

Hrnek

 

 

 

 

 

 

Máslo jsem nechala v hrnci rozpouštět při středně vysoké teplotě. Když se rozpustilo, trochu jsem zvýšila teplotu až začalo bublat. To už se začala i tvořit pěna, kterou jsem lžící sbírala do hrnku. Teplotu jsem opět snížila, aby se máslo nepřipalovalo a průběžně jsem sbírala pěnu.

Když se pěna přestala tvořit, přelila jsem rozpuštěné máslo přes cedník a plátýnko do sklenice.

Celý proces trval cca. 20 minut.

Jak jsem již psala výše, Ghí má spoustu pozitivních účinků, o kterých možná naše babičky neměly ani zdání. Ajurvéda jich popisuje velmi mnoho a dokonce ghí považuje za elixír života.

Můžete jej využívat v kuchyni na pečení a smažení, dušení zeleniny nebo jako přísadu do různých slaných jídel i moučníků.

Ale také například na potírání kůže a při různých očistných technikách.

A zde jsou již některé konkrétní benefity, které získáte, stane-li se ghí součástí Vaší domácnosti a naučíte-li se ho používat.

 

–          Čistí kanálky v těle

–          Posiluje mozek

–          Podporuje trávení

–          Zvyšuje imunitu

–          Zlepšuje zrak

–          Podporuje činnost jater

–          Posiluje ledviny

–          Pročišťuje žlučové cesty a játra

–          Omlazuje a regeneruje

–          Má hojivé účinky na kůži

–          Používá se při masážích

–          A mnoho dalších

 

Namasté.

Iveta

 

P.S. Zde se můžete podívat na mou výrobu ghí ve fotovideu: Výroba ghí

 

 

Inspirace:

http://ghee.webnode.cz/

http://kitchenette.cz/

http://www.ajurveda-brno.cz

 

foto: Iveta Mutlová