Tento recept jsem si vypůjčila na stránkách o ajurvédě a s malými úpravymi jej předávám dále.
Polévka je opravdu výborná a sytá. Pro zimní počasí přímo ideální. Můžete ji podávat k obědu i bez hlavního jídla, třeba jen s opečenou bagetkou.
Co budete potřebovat na 2-3 porce:
- cca. 10 cherry rajčat nebo 5 keříčkových
- 3 stroužky česneku
- kousek jalapenos papričky nebo zelené chili papričky (může být i nakládaná) – množství si upravte dle toho, jak moc pálivé jídlo máte rádi (je možné i vynechat)
- sůl, čestvě mletý pepř
- 3 lžičky ghí (přepuštěné máslo – jak připravit najdete zde )
- lístky z jedné snítky tymiánu (pokud nemáte čerstvý, použijte sušený )
- cca. 35 g červených fazolí v suchém stavu
- 500 ml zeleninového vývaru
- 1/4 avokáda
- 2 lžíce kysané smetany
Fazole nechte ve vodě nejlépe přes noc nabobtnat a poté je uvařte (vodu nesolit!) – délka vaření cca. 30 minut nebo do změnknutí.
V mixéru rozmixujte rajčata, papričku, 2 stoužky česneku, sůl a pepř.
Na ghí orestujte na plátky nakrájený česnek.
Přidejte rozmixovavanou směs, uvařené fazole a ještě chvilku na pánvi opékejte.
Pak směs přendejte do kastrůlku a zalijte trochou vývaru – jen aby byla částečně potopená. Tyčovým mixérem vše rozmixujte na pastu. Dolijte vývar a pomocí metličky řádné promýchejte a nechte ještě pod pokličkou probublávat cca. 15 – 20 minut, pokud je třeba naředit, přilijte horkou vodu. Dochuťte solí a pepřem.
Polévku servírujte na talíř nebo do misky, navrch se lžičkou kysané smetany a plátkem avokáda.
Dobrou chuť.
Iveta
Foto: Jan Mutl