Přeskočit na obsah

Fazolová polévka pro zimní období

Tento recept jsem si vypůjčila na stránkách o ajurvédě a s malými úpravymi jej předávám dále.

Polévka je opravdu výborná a sytá. Pro zimní počasí přímo ideální. Můžete ji podávat k obědu i bez hlavního jídla, třeba jen s opečenou bagetkou.

fazolová polévka

Co budete potřebovat na 2-3 porce:

  • cca. 10 cherry rajčat nebo 5 keříčkových
  • 3 stroužky česneku
  • kousek jalapenos papričky nebo zelené chili papričky (může být i nakládaná) – množství si upravte dle toho, jak moc pálivé jídlo máte rádi (je možné i vynechat)
  • sůl, čestvě mletý pepř
  • 3 lžičky ghí (přepuštěné máslo – jak připravit najdete zde )
  • lístky z jedné snítky tymiánu (pokud nemáte čerstvý, použijte sušený )
  • cca. 35 g červených fazolí v suchém stavu
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 1/4 avokáda
  • 2 lžíce kysané smetany

 

Fazole nechte ve vodě nejlépe přes noc nabobtnat a poté je uvařte (vodu nesolit!) – délka vaření cca. 30 minut nebo do změnknutí.

V mixéru rozmixujte rajčata, papričku, 2 stoužky česneku, sůl a pepř.

Na ghí orestujte na plátky nakrájený česnek.

Přidejte rozmixovavanou směs, uvařené fazole a ještě chvilku na pánvi opékejte.

Pak směs přendejte do kastrůlku a zalijte trochou vývaru – jen aby byla částečně potopená. Tyčovým mixérem vše rozmixujte na pastu. Dolijte vývar a pomocí metličky řádné promýchejte a nechte ještě pod pokličkou probublávat  cca. 15 – 20 minut, pokud je třeba naředit, přilijte horkou vodu. Dochuťte solí a pepřem.

Polévku servírujte na talíř nebo do misky, navrch se lžičkou kysané smetany a plátkem avokáda.

Dobrou chuť.

Iveta

 

Foto: Jan Mutl